Redo för duschen. Den här månadens Västistårta landade i baderskan Mary Raitas kaklade kansli. Foto: Benjamin Knopman

Västistårta till livskonstnär

– Jag är mållös – och det händer sällan, säger baderskan Mary Raita, 54, som får smaska Västistårta till kaffet.

Ibland kommer så smutsiga patienter till Västra Nylands sjukhus att läkarna vägrar undersöka dem innan de har skrubbats rena. Då ringer de ett samtal, och vips dyker baderskan Mary Raita upp med uppkavlade ärmar och ett soligt leende.

Precis som nu.

Kafferummet på kirurgiska avdelningen är smockfullt av vitklädda, tisslande och tasslande kvinnor, men alla tystnar då Mary uppenbarar sig i dörröppningen. När hon får syn på den karamellröda Västistårtan på bordet vidgas ögonen av förvåning.

– Jag är mållös – och det händer sällan, säger hon, bara för att i nästa andetag fråga om jag behöver ett bad.

– Tack, men jag duschade i morse, svarar jag nervöst.

– Så säger alla, försök inte med den, skrockar hon och blinkar.


"En stor filosof"

Mary Raita nominerades till Västistårtan av Karisbon och den pensionerade Yle-journalisten Kerstin Fredriksson. Fredriksson blev badad av Mary under en sjukhusvistelse och beskriver upplevelsen som "en fest".

– Hon sätter en guldkant på tillvaron. Mary är lägst av alla i hierarkin, men är en stor livskonstnär och filosof, berömmer Fredriksson.

På sjukhuset började Mary som lokalvårdare, men hon har badat patienter i trettio år. Tidigare hade hon sällskap av en annan baderska, men då hon gick i pension blev Mary ensam kvar.

– Inom HNS finns bara en baderska till, i Hyvinge. Det är en så kallad lyxtjänst som har dragits in när man har gjort besparingar, säger Raita.

– Jag har sett hur man har sparat i trettio år. Sist och slutligen är det patienterna som blir lidande.



Läs mer i dagens VN/eVN.