Märta Nummenmaa hjälper Jill Högberg och Ida Grönqvist att knyta vänskapsband. Foto: Sara Pollesello (Klicka på bilden för att öppna bildspelet och se bilderna i full storlek.)

Nya vänskapsband knyts på marthornas läger

Då marthorna ordnar sommarläger är det pyssel och matlagning som står på agendan.

Det är redan tolfte gången Västra Nylands marthadistrikt ordnar sommarläger för barn. På lägret får deltagarna laga mat och pyssla tillsammans med ledarna Miilo Nyberg, Anna Lindroos, Märta Nummenmaa och Emilia Seger.

Sedan måndag har lägret varit stationerat på bygdegården i Tenala. Här har barnen tryckt tygkassar med potatisstämplar, knutit vänskapsband – såväl bildligt som bokstavligt talat – och gjort sin egen tvål.

Målet med lägret är att erbjuda barnen lärorik och mångsidig kunskap, menar Camilla Holmström som efter tio år som ledare nu fungerar som ett slags mentor för lägret. Att engagera barnen och ha dem med i vardagssysllorna från en tidig ålder anser hushållsläraren Holmström vara väldigt viktigt.

Miljötänkandet genomsyrar lägret och i såväl matlagningen som pysslet tar man hållbar utveckling i beaktande; Tygkassen kan användas i stället för en av plast då man går och handlar och vid sidan av köttfärsbiffar serveras på lägret också grönsaksbiffar för att lyfta fram även det alternativet för barnen.

Vänskap är ett annat viktigt tema för lägret. Man vill att barnen skall förstå vikten av vänner och att tillsammans jobba mot ett gemensamt mål.



Läs mer i dagens VN/eVN.