Klienter på Kårkullas arbetscentral i Ekenäs. Foto: Nina Ahtola

Raseborg kan lämna Kårkulla

Grundtrygghetschefen i Raseborg föreslår att staden utreder om medlemskapet i Kårkulla samkommun borde avslutas.

Grundtrygghetschefen i Raseborg föreslår att staden utreder om medlemskapet i Kårkulla samkommun borde avslutas.

Grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa i Raseborg föreslår att staden utreder ett eventuellt utträdande ur Kårkulla samkommun. Enligt Nummenmaa kunde Raseborg eventuellt spara runt 1,4 miljoner euro om man lyckas ordna vården av personer med funktionshinder på egen hand.

– Jag poängterar att jag inte vill att vi beslutar om saken nu, utan att staden tar reda på nödvändiga fakta om hur arrangemangen kunde se ut, säger Nummenmaa.

Nummenmaas plan är att staden besöker en modellkommun i sammanhanget, nämligen Reso kommun, som själv sköter tjänsterna för personer med utvecklingsstörning.

– Efter att vi fått all information vi behöver kan vi fundera på att ta ett eventuellt beslut, förklarar Nummenmaa.

I Reso, där man gått in för att själv sköta tjänsterna, är kostnaden per vårddygn endast 79 euro, jämfört med 131 euro i Raseborg.

– Skillnaden är alltså 58 euro. Beräknat antal vårddygn för nästa år är 24 078, vilket betyder att Raseborg skulle spara 1,4 miljoner euro om kostnaderna var på Resos nivå, säger Nummenmaa.


Kårkullas direktör kommenterar inte

Raseborg är Kårkullas största kund med tio procent av tjänsterna. Nummenmaa säger att han informerat Kårkulladirektören Märta Marjamäki om sitt förslag och stadens ekonomiska situation och att hon varit förstående.

Offentligt tänker Marjamäki varken vara förstående eller motsätta sig förslaget.
– Som princip tar jag inte ställning till något före det har hänt, säger Marjamäki.


Läs mer i morgondagens tidning.