Provborrningarna påbörjades i går. Foto: Rosk'n Roll

Återvinningsmöjligheterna undersöks på Munka

Rosk’n Roll deltar i ett så kallat landfill mining projekt. Provborrningar görs på Munka soptipp.

Soptippen på Munka avfallscentral, som Rosk’n Roll Oy Ab innehar, deltar i ett projekt där man undersöker återvinningsmöjligheterna för avfall i gamla soptippar. Den här veckan gräver man i den tipp som användes mellan 1960- och 1990-talet.

Munka är ett objekt i den undersökning där övriga deltagare är STF, Tekes, Tammerfors tekniska universitet och Ramboll Ab. I projektet Kaivanto reder man ut möjligheterna att ur gamla deponier utvinna bland annat råmaterial. I Munka förväntar man sig hitta metallskrot och brännbart avfall. …

Det har redan gjorts geofysikaliska mätningar på den äldsta delen av tippen. I mätningarna som tar två veckor har man bland annat undersökt avfallets elektriska ledningsförmåga. Själva borrningarna började i måndags. Fyra hål med en diameter på cirka en meter borras upp. Avfallet lyfts upp på flak och en så representativ del av innehållet som möjligt karakteriseras.

– Lojo äldsta deponi representerar sannolikt den fruktbaraste tidsperioden med tanke på soptippen som en gruva. Från och med 1960-talet steg levnadsstandarden, men materialåtervinningen var ännu i barnaskorna, säger specialforskare Tommi Kaartinen på STF.


Längre liv

Undersökningarna görs inte bara för att få material. Miljövård och markanvändning är starka drivkrafter för verksamheten. Till exempel i USA har man genom grävning, sortering och återvinning av gammalt avfall förlängt soptippens livstid.
Det område där man nu gräver var Lojo soptipp från år 1967. Området stängdes i början av 90-talet. ……

– Jag tror inte att Munka gamla soptipp blir bland de första som grävs upp i Finland. Det skulle kräva starka orsaker, till exempel risk för grundvattenförorening eller behov av att använda marken. Någon guldgruva är detta inte heller fast man använder termen ”landfill mining” eller soptippen som gruva för denna typ av gamla soptippar, säger Rosk'n Rolls vd Stig Lönnqvist.

Den kunskap och de erfarenheter man får kommer att användas i framtiden. Enligt Tommi Kaartinen tar det sannolikt flera år innan man kan vänta sig att soptippsuppgrävningen blir lönsam. Intresset för att gräva upp gamla soptippar påverkas i framtiden av krav på materialeffektivitet och råvarupris. Före det måste man, enligt Tommi Kaartinen, avgöra hur det som inte kan återvinnas beskattas när man på nytt deponerar det på tippen.

– Hos oss har man inte funderat på beskattningen. Till exempel i Sverige har man redan grundat en arbetsgrupp för att begrunda avfallsskatten i samband med uppgrävning, säger Tommi Kaartinen.