VN-arkiv/Kieran Stubbs

Sjukvårdsområdet går nästan en miljon på minus

Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) kämpar med en mycket ansträngd ekonomi. Delårsrapporten för årets första kvartal visar ett underskott på nästan 0,9 miljoner euro.

De budgeterade nettoutgifterna 2013 är drygt 1,1 miljon lägre än bokslutet 2012. Men den budgeterade inkomsten kommer sannolikt att underskridas med cirka 1,5 miljoner euro och den budgeterade driftsutgiften ser ut att överskridas med lika mycket. Det är alltså troligt att sjukvårdsområdet i år kommer att uppvisa ett underskott på 3 miljoner euro.

I delårsrapporten konstateras att sjukvårdsområdet alltid har skött sin ekonomi väl och hållit sig inom givna ramar. Men sedan fem psykiatriska avdelningar stängdes i snabb takt 2011 och antalet psykiatriska vårddygn sjönk med ungefär 16 000 har sjukvårdsområdet fått kämpa med ekonomin.

I delårsrapporten nämns också att utgifter för it och koncernförvaltning slukar en allt större del av sjukvårdsområdets budget. På tre år har nämligen dessas sammanlagda summa stigit från 1,6 miljoner euro till 2,5 miljoner euro och utgör nu 6 procent av VNS driftsutgifter mot 3,5 procent för ett par år sedan. Och dessa utgiftsposter kan VNS över huvud taget inte påverka.

De kostnader sjukvårdsområdet egentligen kan påverka är ganska små, mellan 4-5 miljoner euro av hela utgiftsbudgeten.

Under årets fyra första månader har totalt drygt 10 000 personer fått hjälp vid Västra Nylands sjukvårdsområde.

VNS-nämnden behandlar bland annat detta vid sitt sammanträde på torsdag.