Foto: KSF-arkiv

SFP debatterar våld och reflexvästar på partidag

Borde anslagen för mentalvården höjas, och åldersgränsen för bilkörkort sänkas? Bland annat detta tas upp till diskussion på SFP:s partidag.

Bland de 35 motioner som skall behandlas i Borgå detta veckoslut finns allt från alkolås och människohandel till skatteavdrag för barn och handikappservicelagen. Speciellt Kvinnoförbundet och Svensk Ungdom har varit aktiva med att lämna in motioner, SU bland annat en om negativ inkomstbeskattning.

De stora aktuella frågorna kommunreformen och social- och hälsovårdsreformen syns inte alls på programmet.
Delegaten Anna Aintila från Kyrkslätt konstaterar att det helt enkelt beror på ämnets karaktär att de inte finns med som just motioner på partidagen.
– De kommer säkert upp i den allmänpolitiska debatten. Det handlar ju om de mest akuta frågorna för de tvåspråkiga kommunerna.
En motion som hon själv förhåller sig mycket positiv till föreslår obligatorisk reflexväst för dem som kör motorfordon som motorcyklar, moped, mopedbilar och traktorer.
– I nyländska kretsen har påtalats att det är dumt att det gäller mer än motorcyklar, men jag tycker det är bra.
Förslaget att sänka åldersgränsen för personbilskörkort omfattar hon däremot inte.
Gunilla Starck från Pojo är en annan av delagaterna på partidagen.
– Jag tror att det blir mycket diskussion om vilka åtgärder man skall vidta mot våld mot kvinnor och överlag familjevåld. Det diskuterades mycket på ett möte jag deltog i inför partidagen, säger Starck som tror att också motionen om inmatningstariffer för förnybar energi kommer ge upphov till mycket debatt.