Riina Vuokko med barnen Nelli Vuokko 11 år, Samuel Vuokko 7 år, samt Aksel Vuokko 10 år utanför Klinkbacka skola i Pojo. Foto: Nina Ahtola

Skolutredning överraskade föräldrar

- De har försökt flera gånger förut och slutsatsen har alltid varit att eleverna inte får rum i Kila, säger Riina Vuokko.

Hon menar att det hela tiden flyttar fler finsktalande familjer till Karis och att skolan efter den pågående renoveringen inte kommer att rymma också Klinkbackas elever. 
Dessutom ser hon en fungerande finsk skola i Billnäs som en förutsättning för att locka dit nya invånare.

Miikka Soivio, medlem i bildningsnämnden med barn i Klinkbacka skola, Anser utredningen vara problematisk då han inte tycker att prognoserna på antalet elever som väntas börja på skolan är pålitliga.

På svenskt håll kommer det som en överraskning att Österby och Västerby skolor står under utredning. Varken Micaela Sandberg eller Jenni Lejonmark-Johansson, bägge aktiva inom Österby skolas Hem och Skola, hade hört om utredningarna om sammanslagning med Västerby skola. Lika ovetande är också Viola Ahlfors, mamma till två av Västerby skolas 54 elever.

– Jag är helt ställd, säger Ahlfors då VN ringer upp henne för en kommentar. Ahlfors förklarar att Västerby skola i sin nuvarande form kanske är liten, men desto mer trivsam och välfungerande.