Petra Baarman, Pamela Kinnunen och Sara Nylund är nyutexaminerade erfarenhetsexperter. Foto: Nina Ahtola

Egen erfarenhet formar experter

Åtta nyutexaminerade erfarenhetsexperter inom mentalvården är beredda att dela med sig av sin erfarenhet och kunskap.

– Vi har jobbat mycket med oss själva och byggt upp våra egna historier med hjälp av varandra och olika arbetsmetoder. Dem har vi övat på att berätta för varandra och andra studerande samt på flera enheter inom psykiatrin, säger Pamela Kinnunen.

Hon är en av åtta nyutexaminerade erfarenhetsexperter från Axxell. Det är första utbildningen på svenska i södra Finland och den första som ordnats i en läroinrättning.
En erfarenhetsexpert vet hur det är att leva med missbruk eller mentala problem, hur det är att insjukna, att vara sjuk och att vårdas och rehabiliteras.


Ta till vara

När någon talar utifrån genuin egen erfarenhet, kan det ofta inverka på en djupare nivå än när proffs talar med stöd av teoretisk kunskap.
Allra bäst är det när erfarenhet och professionellt kunnande möts, konstaterar läraren Petra Baarman.

Detta vill man nu ta till vara. Erfarenhetsexperter är en ny grupp som kan spela en viktig roll i utvecklandet av mentalvårdstjänsterna så att de bättre motsvarar behovet hos användarna.

– Ifall samhället vill bli bättre på att tackla de växande problemen med missbruk och psykisk ohälsa, måste det beredas plats för utbildade erfarenhetsexperter och kamratstöd i systemet, säger Pia Alarto från föreningen KoKoA som samlar erfarenhetsexperter.

Axxell-gruppen har bland annat haft kontakt med psykiatrin vid Ekåsens sjukhus där man med intresse tog del av erfarenheterna med tanke på det egna utvecklingsarbetet.



Läs mer i dagens VN/eVN.