Stefan Norrgård doktorerar i dag. Foto: Åbo Akademi

Han blottar Afrikas hemligheter

Något märkligt inträffade under 1700-talets andra hälft. Glaciärerna växte i Alperna, England översköljdes av skyfall och i Indien fick torkan marken att spricka.

Också Afrika drabbades. Vid västkusten avlöste torrperioderna varandra, vilket ledde till misslyckade skördar som, i sin tur, kan ha varit en bidragande orsak till att slavhandeln sköt i höjden.

– Människor sålde till och med sig själva för att undgå svältdöden, säger Stefan Norrgård.

Norrgård, som är uppvuxen i Ekenäs, disputerar i dag vid Åbo Akademi med en avhandling om Västafrikas klimathistoria mellan åren 1750 och 1798.

Hur fastnade du för just den perioden?
– Det är en bra fråga. I grund och botten handlar det om att man vet väldigt lite om Afrikas klimat före 1800-talet. Under 1700-talets andra hälft nådde den transatlantiska slavhandeln sin absoluta höjdpunkt. Historikerna har misstänkt att det berodde på torrperioder, men ingen har kunnat bevisa om det stämmer.


En viktig pusselbit

Nu har Norrgårds arbete gett oss ännu en viktig bit till historiens dimmiga pussel.
Med hjälp av loggböcker, brev och reseskildringar har Norrgård rekonstruerat hur klimatet såg ut i Afrika vid den här tidpunkten. Några data från mätinstrument fanns inte att tillgå.

– I Västafrika låg Cape Coast Castle, den engelska slavhandelns högsäte. Jag läste bland annat brev som guvernören där skickade till London.

Reste du själv till Afrika?
– Nej, faktiskt inte. Det skulle vara roligt att resa dit, men då borde jag stanna ett år och uppleva alla årstider.



Läs mer i dagens VN/eVN.