Den barnpsykiatriska avdelningen i Ekenäs behövs också i fortsättningen, det är Lotta Lassenius-Panula t.v. och Anna Oikarinen övertygade om. Foto: Peter Johansson

Barnpsykiatrin slipper flytta

Ventilation och brandsäkerhet krävde sitt. Det skulle ha blivit för dyrt att flytta Västra Nylands sjukvårdsområdes barnpsykiatriska avdelning till utrymmen i anslutning till barnavdelningen vid Västra Nylands sjukhus.

Så den barnpsykiatriska avdelningen får, efter att på fredag ha firat jämna år, tills vidare stanna kvar i den forna läkarvillan på Ekåsen-området. Där finns det förutsättningar att skapa den familjeenhet som än så länge bara är en dröm.

– Vi skulle vilja utveckla en ännu mera familjecentrerad vård, skapa en familjeplats där man kan ta emot hela familjer för en vecka eller två för att göra en bedömning innan man beslutar om stödåtgärder, förklarar överläkare Lotta Lassenius-Panula.
 

Enda svenska

I en tid av svår turbulens inom vården, trots en viss oro för sjukhusets framtid, ger både hon och biträdande avdelningsskötare Anna Oikarinen uttryck för tillförsikt.

– Den  barnpsykiatriska avdelningen i Ekenäs har och kommer fortsättningsvis att ha en funktion att fylla, liksom den redan haft i fyrtio år!

– Vi känner att vi har ett starkt stöd inom barnpsykiatrin i hela sjukvårdsdistriktet. Man ser det som viktigt att vi får leva vidare här. Hoppas att också Raseborgs stad delar den synen, tillägger Lassenius-Panula.

En orsak till att de vågar tro på en tryggad framtid för avdelningen, är att den är den enda i distriktet som kan ge vård på svenska.
Vad gäller de svenskspråkiga patienterna, omfattar upptagningsområdet hela södra Finland.

De finskspråkiga kommer från VNS-området.
– Och från Lojo, som använder oss väldigt mycket. Där finns ett stort behov, deras barnpsykiatri är underdimensionerad, konstaterar Lotta Lassenius-Panula, och gör klart att samarbetet med grannen i norr är mycket gott.


Läs mer i dagens VN/eVN.