Dryga 30 000 för Gamla bastun

Återköpsvärdet på gamla Bastun är 30.583 euro, bedömer koncernsektionen med anledning av att Västnyländska ungdomsringen flyttat sitt kansli till Karis och överväger att lämna Gamla bastun vid Västvallen i Ekenäs.

Summan är inte en värdering av byggnaden och tomten, betonar Anders Walls, stadsstyrelseordförande.
– Föreningen kan nu ta ställning till om man vill fortsätta ha byggnaden eller överlåta den till staden för den här summan, säger han.

Troligt är att staden ifall av ett återköp säljer den vidare.


Verifierade kostnader

Ett eventuellt återköp baserar sig på det avtal som staden och ungdomsringen i tiden gjorde upp.

Beloppet har man kommit fram till genom att summera grundförbättringar som gjorts senare än hösten 1995. Alla grundförbättringskostnader har emellertid inte redovisats till staden i samband med föreningens årliga bokslut, vilket avtalet förutsatt.

Verifikat finns från 1997. Reparationerna som gjordes efter branden 2009 har ersatts av försäkringsbolaget Aktia till dryga 209 000 euro.


Beslut i höst

Ungdomsringens styrelseordförande Janne Gustafsson konstaterar att det gamla avtalet från 1994 är det som gäller i sammanhanget.

– Vi har lämnat in alla de verifikat som finns som kan anses motsvara grundförbättringsarbeten och det här är den summa som godkänts. Att återsälja eller inte är ett så stort beslut att det ska fattas på ett föreningsmöte, alltså tidigast i oktober-november.

Med uthyrning av lokaliteter i Gamla bastun gör föreningen ett litet plus.

– Men någon guldgruva är det inte och gamla byggnader medför alltid risker. Det är många saker som måste övervägas.