Sjundeå måste satsa på inflyttning

Enligt Sjundeås planläggningsprogram för åren 2013-2016 måste Sjundeå stärka befolkningsunderlaget för att kunna garantera service i framtiden.

Om Sjundeås invånarantal hålls på nuvarande nivå kommer servicen i framtiden att förflyttas till större centrum, såsom Kyrkslätt eller Lojo. Enligt planläggningsprogrammet för år 2013-2016, som godkändes enligt förslaget i styrelsen på måndagen, är detta en av de största utmaningarna i kommunen.

I Sjundeås centrum och på Störsvikområdet måste befolkningsunderlaget fördubblas. För tillfället finns tillräckligt med tomter för höghus, radhus och fristående hus för några års behov, men kommunens råmarksreserv är liten.


I vilken tågordning?

Enligt programmet har Sjundeå många små utvecklingsprojekt på gång. Timo Raivio som sitter i miljö- och byggnadsnämnden har kritiserat Sjundeå för att planera kommunen som ett lapptäcke, det vill säga små bitar i taget utan en större helhetssyn. Han menar att Sjundeå först borde förnya sina delgeneralplaner som är över 20 år gamla, och först efter det gå in på deltaljplanerna och de mindre projekten.

– Vi diskuterade tågordningen på vårt möte och kom fram till att Raivio har rätt i att generalplanen borde göras först. Men problemet är att vi har färdiga planer för en del projekt och det skulle vara fel att stoppa dem för två eller tre år då vi gör upp nya delgeneralplaner, säger styrelsens ordförande Merja Laaksonen och ger som exempel slussenområdet.