Biblioteken kan inte bära hela bördan

Kultursektorn ska granskas som en helhet när det gäller Raseborgs stora sparkrav. Det beskedet gav kulturnämnden vid kvällens möte.

Tjänstemännen hade i sin beredning utgått ifrån att kultursektorn främst ska utreda vilken ekonomisk effekt en stängning av filialbibliotek skulle ge. Medborgarinstitutet omfattades inte av sparkraven. MBI har ändå i sin budget för nästa år redan fört in kostnadssänkningar på 45 000 euro.

‒ Vi vill att medborgarinstitutets inbesparingar räknas hela kultursektorn till godo när det gäller sparkraven, säger kulturnämndens ordförande Kerstin Ilander.

I praktiken betyder det att tjänstemännen nu har mera att utreda än beredningen utgick ifrån men Ilander tycker det är bra.
‒ Vi ska vända på alla stenar som det går att vända på. 

I förslaget till åtgärder för att balansera ekonomin hade tjänstemännen främst koncentrerat sig på alternativ som gäller stadsbiblioteket och landskapsmuseet. Ett av de alternativ som ska utredas är hur mycket staden kan spara på att stänga filialbibliotek. Alternativet faller inte Ilander i smaken.

‒ Det är för mig en mycket motbjudande tanke. Biblioteket är en väsentlig del av kommunal demokrati och folkbildning. I vår strategi har vi sagt att vi vill ha livfulla och fungerande byar men samtidigt planerar vi att stänga verksamhetspunkten för närkultur. Det får jag inte att gå ihop.