Kyrkslätts image får ett lyft i och med att det nu finns tillräckligt med barnvakter att tillgå, anser ledande handledare inom familjearbetet Sami Letti.

Barnvakter räddar de ensamma

Familjer utan eget stödnätverk har nu möjlighet att få förmånlig barnpassning. Mannerheims barnskyddsförbund har utbildat 17 barnvakter i Kyrkslätt.

– Det är en fin möjlighet för familjer som varken har släktingar eller vänner i närheten som kan passa deras ungar, säger  ledande handledare inom familjearbetet Sami Letti om att MLL (Mannerheims barnskyddsförbund) börjat erbjuda barnpassningstjänster i Kyrkslätt.

Enligt honom är behovet av barnvakter stort i Kyrkslätt jämfört med andra kommuner eftersom en stor del av barnfamiljerna flyttat till kommunen uppifrån landet och därför inte har något socialt närverk.

– Dessutom utgör barnfamiljerna en väldigt stor del av hela befolkningen i Kyrkslätt.


Vaktar vilken tid som helst

Hittills har kommunen i akuta fall, då föräldrarna till exempel blivit svårt sjuka, kunnat erbjuda barnpassning för några timmar. Men det har alltid varit fråga om kontorstid. MLL:s barnvakter ställer däremot upp dygnet runt.

– Jag har ofta varit tvungen att meddela familjer som behövt barnvakt att kommunen inte har tillräckligt med resurser för att deras familj just då ska kunna få en barnvakt. Nu har jag äntligen ett ställe att hänvisa dem till, säger Letti.


Gratis stöd och betalat

Samtidigt som MLL startade sin barnvaktsverksamhet i Kyrkslätt började de också erbjuda så kallade faddrar åt behövande familjer. Skillnaden mellan dem ligger i att barnvakterna kostar 8,20 euro per timme, medan familjefaddrarnas sällskap är gratis.

Just nu är faddrarna i Kyrkslätt två och deras uppgift är stödja trötta och ensamma föräldrar. Enligt Sami Letti vill inte en del föräldrar inte vill bli hjälpta via de sociala tjänsterna i kommunen, varför han välkomnar faddrarna.

– Ensamheten är ett stort problem i vårt samhälle och det finns många som inte vill medge att de behöver hjälp. Faddrarna är ett bra sätt att förebygga att föräldrar ska bli slutkörda.

Letti lyfter också fram det positiva i att MLL:s fadder- och barnvaktsverksamhet inte kräver en behovsförklaring av föräldrarna, till skillnad från barnskyddet där man går in på djupet till varför föräldrarna anser sig behöva hjälp.

– En mamma eller pappa som inte vill erkänna för vänner eller släktingar att de behöver barnvakt igen, kan utan att någon lägger sig i beställa en barnvakt från MLL. Det är fint.


Läs mer i dagens VN/eVN.