Antonio Romero, Romi Rancken och Georgy Rybakov utvecklar drönare som tar flygbilder. Foto: Nina Ahtola

Drönare och design för demokrati

Kan närdemokratin och invånarnas delaktighet i planeringsfrågor främjas med drönare som tar flygbilder och med stora pekbord där invånarna kan pröva sig fram?

Ökad närdemokrati är  ett av målen med Novia-projektet Geodesign som bygger på modern planeringsfilosofi: Det är människan som designar världen.

Projektet som pågått ett år har tagit flera steg framåt. Bland annat har man knutit kommersiella kontakter, vilket kan bidra till finansieringen när projektpengarna tar slut. Ett samarbete med Meteorolgiska institutet har inletts. 

Projektledaren Romi Rancken framhåller att en av yrkeshögskolans uppgifter är att alstra nytta för närsamhället. Det gör man inom Geodesign dels genom att utveckla moderna planeringskoncept och dels konkreta verktyg.


Åskådligt material

Man har bland annat fortsatt att utveckla UAV-flygplan och -helikoptrar, så kallade drönare. De är obemannade plan som kan ta stora flygbilder.

Inom projektet utvecklas också  olika sätt att smidigt få fram åskådligt infomaterial, bland annat i form av 3D-bilder som kan användas till exempel vid planering av nya bostadsområden.  

Ett pekbord är ett av de nya verktygen. Där kan flera personer på en gång ta fram olika visioner. 


Läs mer i dagens VN/eVN.