Plask i plurret. Stranden var välbesökt i Ekenäs i går. Foto: Sara Pollesello (Klicka på bilden för att öppna bildspelet.)

Svetthettan är här för att stanna

Medan meteorologiska institutet går ut med en riksomfattande varning för värmebölja fylls Ekenäs stränder av solsugna semesterfirare och sommardyrkare.

Klockan är strax efter ett. Det är tiden på dygnet då solen står som högst och hettan är näst intill olidlig. Som valrossar ligger de där. De solsnåla, de vinterbleka. Alla de som solen lockat fram ur sina gryten med löften om bruna ben och fräkniga näsor.

– Man måste ju ta ut allt, säger Elin Sundell, som valt att pausa från studierna i dag för att njuta av det fenomenala vädret.

– Är det varmt två månader om året måste man ta vara på tiden, säger kompisen Melina Sandström.

Flickorna har hört om meteorologiska institutets varning och är medvetna om att man inte borde vara ute då det är som varmast. De menar ändå att det går bra så länge de dricker tillräckligt med vatten och ser till att smörja in sig ordentligt med solkräm. Vännerna är glada över att de inte behöver arbeta i hettan.

En som inte har turen att vara ledig är Lina Laine som jobbar vid Prisses hamburgers. Lite småbitter är hon nog över timmarna i solen, men tröstas av pengarna hon förtjänar. Laine har märkt av den exceptionella värmen i och med att glassförsäljningen skjutit i höjden.

I dag firas Försvarets fanfest i Ekenäs. I den medverkar både trupper och veteraner. Veteranerna kommer att sitta på den takförsedda läktaren då mönstringen sker på centrumplan.

– Vi har förberett så att det finns vatten på många olika håll, säger Merja Laaksonen, informatör.

Meteorologiska institutet meddelar att värmeböljan kommer att fortsätta ännu i ett par dagar, varpå temperaturen kommer att sjunka en aning för att sedan stiga igen till veckoslutet. 


Läs mer i dagens VN/eVN.