Kocken Sirly Schinmann på Hangon Makaronitehdas säger att köket ska vara skinande rent varje kväll.

Snart säger smilisar om hygienen är i skick

Har restaurangen skött sig bra tidigare klarar man antagligen av de förnyade kraven.

Pastarestaurangen Hangon Makaronitehdas har haft öppet en vecka.
– Det har gått jättebra. Men det underlättar att det är fjärde sommaren vi kör med samma gäng.
Också kunderna ser ut att räcka till.
– På helgen märkte man att det finns människor i Hangö fast de inte har synts till hittills. Många stamkunder har hittat tillbaks. Det är roligt.
Det är restaurangens fjärde sommar.
– Nu har kunderna slutat ifrågasätta om vi gör det på rätt sätt. När man äter färskpasta är det inte fråga om en skål med pasta och en sås ovanpå såsom man ofta äter hemma. I stället börjar man med såsen underst och blandar sedan ihop allt. Färskpastan suger åt sig smak. En viss sås passar med en viss sorts pasta, säger, säger kocken och delägaren Sirly Schinmann.
Trots fyra år på nacken är man bara inne på sin tionde månad. Så är det när man bara har öppet sommartid. Men att lokalen står tom största delen av året är inget problem med tanke på hygienen.
– Vi storstädar när vi stänger på hösten och innan vi öppnar till sommaren. Allt är grundligt rengjort innan de första varorna kommer. Det är tacksamt med en sommarrestaurang. Vi har tid att städa ordentligt.

Betyder föga i praktiken
Sedan i maj detta år kommer livsmedelshygienen på bland annat restauranger att offentliggöras på portalen Oiva som livsmedelssäkerhetsverket Evira upprätthåller. Småningom kommer man att börja dela ut smilisar som visar i vilken mån restaurangerna uppfyller kriterierna.
På Makaronitehdas säger man att Oiva-systemet innebär specifikationer till de befintliga reglerna.
– Det inverkar inte på vår verksamhet. Den största praktiska förändringen för vår del var att vi måste flytta sopborsten från ett hörn till ett annat, säger restaurangchefen och delägaren Tommi Aaltonen skämtsamt.
– Det måste finnas en städskrubb. Det hade vi till all lycka.
En annan följd av Oiva-direktiven är att man måste använda handskar i köket mer än tidigare.
Aaltonen säger att det praktiska och det teoretiska kring livsmedelssäkerhet och -hygien medför lite extra arbete men att det är med tanke på allas bästa.
– Man behöver inte vara rädd för att få bakterier i sig när man går på restaurang i Finland, säger Schinmann som inte heller upplever Oiva som någonting negativt.
– Det är inte för mycket begärt att kocken ska ha håret fast. Vi är själva också kunder i andra restauranger. Det är bra att veta vad som krävs för en viss Oiva-märkning.
Hon tycker snarare att problemet med Oiva är att systemet inte marknadsförts tillräckligt bra bland kunderna.
– De vet inte vad smilisarna innebär.
Om bedömningen blir någonting annat än "Bra" eller "Utmärkt" är det bara att se sig själv i spegeln.
– Det finns alltid en orsak. Inspektörerna följer reglerna, säger Aaltonen. 
– Precis. Man måste ta reda på vad som krävs. Det lönar sig inte att bli arg, säger Schinmann.