Frågor och svar. Ingåborna ville bland annat veta vad skyddszonen på 3,5 kilometer kring den planerade gasterminalen skulle innebära. Foto: Jenny Paajes

Många frågor om gasledning i Ingå

Omkring trettio nyfikna Ingåbor hade i går kväll tagit sig till kommungården för att lyssna till presentationen om miljökonsekvensbedömningen gällande en eventuell gasterminal.

I går fick invånarna i Ingå svar på sina frågor om den planerade gasterminalen i kommunen. Senast en sådan möjlighet gavs Ingåborna var i fjol i november. Under det halva året som gått hade många nya frågor uppstått.
Eeva Railo ville veta hur de närmaste grannarna påverkas av ett eventuellt bygge sedan hon sett att en skyddszon på omkring 3,5 km i diameter ritats upp kring det tilltänkta området i Joddböle.
– Blir vi evakuerade? undrade Railo som själv bor alldeles intill.
Det nekande svaret gjorde henne lugn.
Christer Långstedt ville också veta mer om hur skyddszonen påverkar området i framtiden.
– Innebär en skyddszon att ingenting får byggas på området?
Han fick till skillnad från Railo ett svävande svar.
– Skolor, daghem eller större byggnader kan knappast byggas där i framtiden, medan andra byggnader såsom mindre skjul kanske kan vara möjliga att bygga här, sade Jaana Tyynismaa, direktör på företaget Pöyry som gjort miljökonsekvensbedömningen.
Det som i alla fall stod klart var att eld, såsom midsommarbrasor eller annan verksamhet som inkluderar gnistor, är strängt förbjuden på området.

Läs mer om ämnet i dagens tidning!