Markus Kokkonen, Rasmus Wikström, Ted Löfberg, Dennis Lindgren, Mathias Hyytiäinen utexamineras från Axxells kocklinje i dag. Foto: Karin Sandell

Axxells kockar i det franska köket

Axxells blivande kockar åkte till Frankrike och fick lära sig hantera hummer och tryffel. Ett nytt projekt gör det lättare för de studerande att se sig om i världen.

– Det franska köket skiljer sig från det finländska. De använder andra råvaror och tar tillvara alla delar på djuret, berättar Mathias Hyytiäinen.

Tillsammans med Rasmus Wikström, Dennis Lindgren och Markus Kokkonen har han tillbringat sin sista period på Axxells kocklinje i Frankrike. De har gjort sin inlärning i arbetet på fyra olika restauranger i Évreux i norra Frankrike.

Ted Löfberg var också på väg till Frankrike, men ändrade sig och har gjort sin praktik i Smakbyn på Åland. Något han inte ångrar.
– Smakbyn är Michael Björklunds nya projekt. Det var en trevlig plats, säger Ted Löfberg.


Läckra råvaror

I Frankrike fick de lära sig nya tillredningsmetoder och att hantera nya råvaror som hummer och tryffel. Men de finländska blivande kockarna hade också nytta av de kunskaper de skaffat sig på hemmaplan.

– På restaurangen skulle de visa mig hur man filear en lax och tog fram en vanlig kockkniv och vände laxen med fel sida uppåt. Då hämtade jag en fiskkniv, vände den rätt väg och visade jag hur man gör med ett enda snitt, säger Rasmus Wikström.

Han konstaterar dock att tempot annars är mycket högre i de franska restaurangköken än här.

I dag blir de alla utexaminerade från Axxells kocklinje. Därefter är det militären som väntar, men innan dess ska de hinna sommarjobba lite på lokala restauranger.



Läs mer i dagens VN/eVN.