Skolstressen är slut men nu väntar sommarjobbet.

Slutspurten på nian tog kål på orken

Slutkörda efter att ihärdigt ha pluggat inför de sista proven i grundskolan tar sig niorna an sommarjobbet. Någon tid för vila finns inte.

Äntligen, men bara för en kort stund, kan Oona Hytti och Teemu Alaluusua pusta ut. De sista proven är skrivna för i år och på lördag är det dags för betygsutdelning i skolan.
Bägge niondeklassarna förväntar sig höjda slutsiffror på betyget, vilket skulle göra framtidsutsikterna bättre för dem. Oona vill komma in på Steinergymnasiet i Esbo och Teemu har sökt till Omnia i Esbo där han siktar på en elmontörsexamen.
Deras väg för att nå bra betyg har stundvis varit tung och så här i efterhand efterlyser de mindre stress på slutrakan, samt mer förstående lärare.

Pressen är allt för hård
– Jag såg inte mina vänner på en månad eftersom jag bara läste till proven. Det skulle nog inte ha skadat att ta det lite lugnare, säger Teemu.
Han var tvungen att plugga extra mycket till språkproven i engelska och svenska, eftersom de var svårast för honom och det just var i de ämnena han ville göra en förbättring. Just nu ligger hans vitsordsmedeltal på lite över 8, men han hoppas på att det ska stiga.
Oonas största utmaningar är ämnena kemi, fysik och biologi. När hon under en period hade prov i alla de ämnena samtidigt blev hon trött och hade svårt att koncentrera sig.
– Jag visste inte hur jag skulle använda tiden på bästa sätt och det slutade med att jag satt i köket och åt i två timmar. Jag hade svårt att lära mig så mycket på en och samma gång.
För Oona är ändå slutbetyget viktigt, varför hon pressade sig själv att läsa till sent in på nätterna.
– Ibland önskar jag att lärarna skulle förstå att vi har annat i våra liv än skolan. Vi har familjer och hobbyer också, säger hon.

Stressen tar inte slut vid betygsutdelningen
Både Teemu och Oona tycker det ska bli skönt med sommarlov. Särskilt mycket vila blir det ändå inte för dem. Teemu ska genast på måndag börja jobba på bensinmacken i Veikkola och Oona ska börja dela ut post, gå ut med grannarnas hundar och sälja jordgubbar.
– Fast jordgubbarna blir först färdiga om någon vecka så det blir i alla fall en liten paus för min del, säger hon.
Teemu som inte alls får pusta ut säger sig ändå vara glad över att ha ett jobb att gå till.
– Det är viktigt att få arbetserfarenhet och så får man lite egna pengar också, säger han.
Oona håller med honom.
– Utan mina sommarjobb kan jag inte köpa sådant jag vill ha eller gå på konserter under sommaren. Jag kan inte kräva att mina föräldrar ska betala allt för mig.