FOTO: VN-ARKIV

Omöjligt direkthandla Sisu-bilar åt försvaret

Gällande regelverk skapar inte förutsättningar för en direktanskaffning av 150 tunga Sisu-lastbilar för försvarsmaktens behov

Den bedömningen gör nu försvarsförvaltningens kommersiella ledningsgrupp.
Anskaffningen skall verkställas via en militär upphandlingsprocess. Den regleras av annan lagstiftning – lagen om försvars- och säkerhetspolitiska anskaffningar – än civila upphandlingsprocesser.


Samma principer


Men principerna, innehållet och systematiken är i vartdera fallet detsamma, framhålls det i Försvarsministeriets pressmeddelande.
Enligt den promemoria som ministeriets resurspolitiska avdelning gjort upp, framgår det tydligt av lagen i vilka fall en direktanskaffning kan komma i fråga. Inget av dem sägs vara tillämpligt på den nu aktuella anskaffningen.
Inte heller de EU-regler som i vissa fall medger ett undantagsförfarande, kan tillämpas. De möjligheterna är ytterst begränsade, en hänvisning till stadens centrala säkerhetsintressen sägs kunna ha relevans bara vid anskaffning av de mest centrala vapensystemen.
I promemorian framhålls vidare, att de aktuelle lastbilarna inte väsentligen avviker från lastbilar avsedda för civilt bruk, för att kunna passerade det nålsögat borde de vad gäller konstruktion och egenskaper uttryckligen vara avsedda för militärt bruk.


Beslut i februari


Nu går man vidare enligt en planerad tidtabell, där anskaffningen kungörs i början av juni och ansökningarna om att få delta i anbudsprocessen lämnas in senast i mitten av augusti.
I september får de godkända anbudsgivare en anbudsbegäran, senast den 25 oktober skall anbuden vara inlämnade och i februari nästa år fattas anskaffningsbeslutet.