Filip Karlssons lantbruksmuseum på Erikas i Tenala är redo för publik. Foto: Nina Ahtola

Allt om lantbruket fyller nytt museum

Den första anblicken är förstummande. Man tror gärna Filip Karlsson, då han litet ursäktande medger att han nog inte vet hur många föremål som ingår i samlingarna i lantbruksmuseet på Erikas i Finby gränd i Tenala.

Där, några stenkast från Prästkullavägen, har han nu i två nybyggda hallar på sammanlagt drygt tusen kvadratmeter ställt i ordning ett museum som skall ge en bild av lantbruket och dess utveckling närmast under perioden från 1900 fram till cirka 1980.

– Jag har försökt vara rätt så heltäckande, säger han, och förklarar att målet är att visa allt som har med lantbruket att göra.
– Från reklammaterial till skördetröskor!


Tiotalet tröskor

Av de sistnämnda kan Filip Karlsson visa upp ett tiotal – kanske någon till, om man tittar noga i omgivningarna kring själva museiområdet – plus en självbindare och några tröskverk.

Små reklamprylar med lantbruksanknytning – nyckelringar, pennor, termometrar med mera – är däremot inte alls så lätta att få tag i, har han fått erfara på loppmarknader och andra potentiella fyndplatser.

Ändå är det inte reklamprylarna han nämner då han, efter en guidad rundtur ställs inför frågan vad som ännu saknas.

Svaret kommer prompt:
– En bogserad Fiskarsplog från slutet av 40-talet och en två eller treskärig hästplog, en så kallad skumplog, från förra hälften av 1900-talet.

Ett delmål är nämligen att få samlingen av Fiskarstillverkade jordbruksredskap, med deras koppling till dagens Raseborg, så komplett som möjligt.


Varmluftstork …

För en lekman förefaller det i och för sig som om han vore på god väg.
Klart är också, då man ser till helheten, att regionens sedan länge väl etablerade lantbruksmuseum i Sjundeå har fått en seriös konkurrent i Raseborg.



Läs mer i dagens VN/eVN.