Redo för start. Stefan Speckman och Katarina Bredenberg är två av över 600 deltagare i årets Bruksrunda. Foto: Peter Johansson

Jubileumsrunda gav efterlängtad chans

Ekenäs Touring MC:s tionde Bruksrunda gav äntligen sjökapten Stefan Speckman från Lübeck chansen att haka på.

I sällskap med sin svägerska Katarina Bredenberg gav han sig på förmiddagen ut på den 230 kilometer långa rundan, han på en Harley–Davisdon med sidovagn och hon på en solocykel av samma märke.
Förväntningarna var på topp: Länge har Stefan Speckman redan varit medlem i arrangörsklubben, medlockad av en stuggranne i Bromarv där hans hustru – följdriktigt också svägerska – har en del av sina släktrötter.
Men i år var det första gången som hans årssemester från befälhavarjobbet på containerfartyget Msc Cristina – en 366 meter lång bjässe, som går i trafik mellan Kina och Europa och tar 13 000 containrar – inföll så lyckligt att han kunde delta i Bruksrundan.
Motorcykeln som han kör är en Harley-Davidson Ultraglide Cassic från 1998, som han har utrustat med sidovagn.
Katarina Bredenberg litar för närvarande till en Fatboy från 2009.
 


Över 600 deltagare


Sin debut som deltagare i Bruksrundan gjorde Stefan Speckman och Katarina Bredenberg i både mycket och gott sällskap.
Jubileumsåret till ära blev det nytt deltagarrekord igen – hela 612 startande eller nästan hundra flera än i fjol!
Eftersom flera än vanligt dessutom körde solo, räknar Jan-Peter Svennblad i arrangörsklubbens styrelse med att cyklarnas antal rör sig om cirka 550.
– Det kan nog bli trångt här på Bryggerigården när alla kommer i mål, konstaterade han, men lät inte alls ledsen för det.
Ge sig ut på rundan kunde man i år göra mellan klockan 9 och 13, från Ekenäs gick rutten sedan via Fagervik och Torp i Ingå till Svartå slott, Karislojo och ända upp till Toija i f.d. Kisko kommun, vidare till Bjärnå, Tenala, Fiskars och via Billnäs tillbaka till Ekenäs.
Som vanligt kommer avkastningen från Bruksrundan att gå till patientföreningen för barncancerpatienterna på den enhet som tidigare hette avdelning 10 vid barnkliniken.