Brännbart. I fortsättningen kommer allt organiskt avfall att transporteras till Vanda för att användas som bränsle. För omlastningen i Lojo behövs en ny hall. Stig Lönnqvist uppskattar att det blir fråga om en investering på två tre miljoner euro. Foto: Nina Ahtola

Snart slipper Lojo Västnylands sopor

Om ett år skall återvinningsgraden vid Munka avfallscentral i Lojo ligga på över nittiofem procent, konstaterar Rosk´n Rolls vd Stig Lönnqvist. Startskottet för avfallsbränning i Vanda blir den andra revolutionen i bolagets tjugoåriga historia

Den första revolutionen kom på 90-talet, i och med stängningen av alla undermåliga kommunala soptippar, förklarar han.
Och den andra är nu alltså på väg, i och med att Vanda Energi i mars nästa år skall börja producera el och värme baserad på förbränning av organiskt avfall i sitt nya kraftverk.
Avfallsbränningen där möjliggör en stängning av soptippen i Munka, med god marginal till det nationella soptippsförbud som aviserats träda i kraft från början av år 2016.


Hall för miljoner


I Munka går omställningen från deponi till sorterings- och omlastningsstation inte helt spårlöst förbi. En större omlastningshall måste byggas på området, Stig Lönnqvist talar om en investering i storleksklassen två tre miljoner.
Inte särskilt mycket, om man sätter summan i relation till tidigare investeringar på långt över tjugo miljoner, tycker han.


Fyrfack också här?


En annan förändring sker vid årsskiftet.
Om allt går som planerat, fusioneras då Rosk´n Roll med bolaget Östra Nylands avfallsservice.
Med sig i det gemensamma boet för östnylänningarna ett par serviceformer, som mycket väl kan komma att bli inslag också i den västnyländska avfallsvardagen.
I Östnyland förekommer redan nu soptransporter med "fyrfacksbilar"; sopbilar som alltså kan ta hand om fyra fraktioner färdigsorterat avfall direkt hos kunden.
En annan serviceform som redan etablerats där, är avhämtning hos kunder av soffor, tv-apparater med mera skrymmande avfall.