Rolig avslutning på terminen

När det är en vecka kvar av skolåret har de omkring 50 eleverna i årskurserna 1–4 fått uppleva flera höjdpunkter sedan början på månaden.

Att delta i Stafettkarnevalen är en lika stark tradition som att hela skolan i maj gör sin årliga heldagsutfärd. I år är målet Sveaborg med ett spännande äventyr, där det gällde att hjälpa kung Gustav III att hitta hans försvunna svärd.

–  Förr om åren har vi till exempel besökt Borgå och Åbo slott. Resmålen har valts så att de belyser en bit av vår finländska kultur. Hem och Skola hjälper till ekonomiskt, men skolan har också egna pengar för ändamålet, säger Camilla Källman, som är klasslärare i årskurs två.
Och när skolan inte är på resande fot fyller förberedelserna för skolavslutningen dagarna. Programmet som är sång- och musikbetonat ska övas in så att alla kan stämma upp i Idas sommarsång och Den blomstertid.
Stort läspaket
Andraklassarna har ännu en guldkant på vardagen i sikte. Som avslutning på klassens lästema-projekt bakar eleverna blåbärspaj i skolköket av bär som de själva plockade i höstas och firar på det sättet att de tillsammans har läst 522 böcker sedan höstterminen började i augusti.
– Lästemat går ut på att eleverna på egen hand läser böcker, som de sedan skriftligt presenterar i klassen. De får själva välja böckerna och oftast inspirerar de varandra, så att till exempel spökhistorier kan bli mycket populära, säger Camilla Källman.
Lästemat inleddes redan i årskurs ett, då saldot blev 464 böcker. Aptiten har vuxit i takt med ökad läskunnighet och starkare läsvana. Efter varje hundrade läst bok blir det en belöning för hela klassen.
– På det här sättet motiveras barn som inte är så lässugna att upptäcka böckernas värld.