Provisor Annika Dahlström tycker det är skönt att bli av med alla pappersrecept. Foto: Jenny Paajes

Apoteken är lyckligt papperslösa

E-receptens ankomst har gjort många saker enklare för apoteken. Men alla kunder är ännu inte helt övertygade om deras förträfflighet.

I Kyrkslätt är redan över 80 procent av alla medicinrecept som apoteken behandlar elektroniska. Provisor Annika Dahlström är förvånad över att så många kunder, så snabbt valt att gå över till e-recepten trots att gammaldags pappersrecept ännu får användas. Samtidigt är hon glad. E-recepten gör hennes vardag smidigare.

– Vi behöver inte längre knappa in på datorn det som läkare skrivit på receptet, utan kan direkt printa ut lapparna som ska klistras på medicinförpackningen.

Kartoteket i vilket apoteket på begäran av kunderna förvarar deras recept tar nu också mindre plats.

– Vi hade tidigare tre hela lådor med papper, nu har vi bara en halv kvar. Målet är att helt slippa pappren.


Kunderna är inte helt nöjda

– Det känns fortfarande som att jag söker efter mina recept. Där stod all information om medicinen, säger Mirja Höyhtyä som ändå blev upplyst av provisorn att samma information numera finns på medicinförpackningen – om än med väldigt finstilt text.

Hon är också fundersam över är hur recept ska förnyas.

– Tidigare har jag fört recepten till hälsostationen, till exempel till vaktmästaren, men nu har jag inga papper att föra. Jag vet inte om jag ska boka en läkartid eller hur det ska gå till.

Förr gick det också bra att förnya recept genom att bara ringa apoteket eller hälsostationen, men av datasäkerhetsskäl har bestämmelserna blivit striktare.

– Nu måste man själv ta sig till apoteket, först för att förnya receptet och sedan för att ta ut medicinen. För personer som har svårt att röra sig har det blivit knepigare.


De yngre är nöjdare

Carolina Törnqvist hör till dem som inte har något negativt att säga om e-recepten.

– Jag använde ett e-recept för första gången i dag och det gick jättebra. Det bästa är att man inte längre behöver minnas en massa papperslappar. Dessutom kan man kolla upp sina recept på nätet med hjälp av bankkoder.


Läs mer i dagens VN/eVN.