Grannarna Marcello van Rossum och Kauko Kangassalo i Bäljars är trötta på oljudet från närbelägna Romu Keinänen. Foto. Eva Hagman

De vill slippa sin bullriga granne

Kauko Kangassalo och Marcello van Rossum önskar företaget Romu Keinänen dit pepparn växer. De bor båda i Bäljars och är trötta på slamret från skrothanteringen.

Om det går så bra för skrotföretaget Romu Keinänen att de vill utvidga borde de väl ha råd med ett hyggligt bullerskydd. Det tycker Kauko Kangassalo, invånare i Bäljars.

Hit flyttade han med familj den 2 maj 1998. Redan då fanns Bäljars industriområde på andra sidan av järnvägen. Men det störde inte.

Nu är det annorlunda. Enligt Kangassalo kan skrothanteringen på Romu Keinänen i värsta fall börja kring klockan sex på morgonen och fortsätta till tio på kvällen. Lördagar är det aktivitet från åtta till fyra.

– Det är ett evinnerligt dunsande, rasslande och skrällande.

Företaget har staplat några containrar mot Ekenäsvägen som skydd, men det tycker Kangassalo inte räcker. Hans hus ligger vid två bergknallar och i dälden mellan dessa tränger ljudet från skrothanteringen in.

Grannen Marcello van Rossum tillägger:
– När bilar tömmer sina laster med skrot kan skrällarna vara så höga att du inte hör vad du själv säger. Plötsligt buller är stressigt.

När Kangassalo och van Rossum fick höra att Romu Keinänen vill utvidga verksamheten tog det eld i dem. Kauko Kangassalo startade en namninsamling och fick ihop 67 namn. I brevet som lämnades in till miljö- och byggnadsnämnden står bland annat att invånarna vill ha mindre buller och att företaget absolut inte borde få lov att utvidga.

– Här borde finnas ett högt bullerskydd, riktigt högt. Eller så kan de dra åt fanders, säger Kangassalo.

– Vi vill inte ha status quo. Vi vill ha bort dem, säger van Rossum.


Läs mer i dagens VN/eVN.