Så här fina Unicefdockor har niorna vid Ekenäs högstadieskola sytt. Foto: Johanna Lemström

Nior gör en insats för världens barn

Niondeklassarna i Ekenäs högstadieskola har de senaste veckorna fått sy dockor på religionstimmarna i stället för att bara slappa framför en film eftersom alla prov redan är skrivna. Dockorna ska säljas till förmån för Unicef.

Skolåret sjunger på sista versen. Mesta delen av lektionstiden i Ekenäs högstadieskola går åt till att titta på film eller kanske sparka boll. Men religionsläraren Maria Blomqvist ville göra något vettigt med sina elever, trots att alla prov är skrivna – och vitsorden väl likaså.

Och niorna var med på noterna. Maria Blomqvist kom nämligen fram med idén att man inom ramen för kursen i etik och ett avsnitt som heter "för mänsklighetens bästa" skulle sy Unicefdockor och sälja dem i skolan.


Lärarna utmanas

Nu utmanas högstadielärarna att adoptera någon av de cirka tjugo dockorna.
– Den allra första som blev klar har jag paxat själv. Den får göra sällskap med de fyra dockor jag har sedan tidigare, säger Maria Blomqvist och ler brett.


Kan rädda ett barn

Adoptionen går till så att man donerar minst tjugo euro till Unicefs vaccinationsprojekt och får en docka i stället.

– Pengarna som vi får in går till Unicef. För inkomsten från en docka får ett barn i ett utvecklingsland de vaccinationer barnet behöver. Så varje såld docka kan rädda ett barn, säger Maria Blomqvist.


Läs mer i dagens VN/eVN.