T.v. Keijo Sundell, vars hjärta klappar för byns bibliotek. T.h. Mathias Eriksson. Foto: Nina Ahtola

"Tar de biblioteket blir jag galen"

Det finns inte mycket kommunal service kvar i Bromarv och därför inte mycket att spara bort. Det tycker några bybor apropå stadens åtgärdsprogram.

– När jag var ung och grön fanns här både tandläkare, apotek och två skolor, säger Bromarvbon Mathias Eriksson.

Han står utanför handelsboden, som hans fru driver. Eriksson jobbar på sjön och är borta en månad i stöten. Den kommunala servicen, fram för allt dagvård och hälsovård, är viktig för familjen.

Att staden Raseborg under de närmaste åren ska skära ner sina utgifter med flera miljoner är bekant för honom. Fullmäktige godkände nyligen ett åtgärdsprogram med nedskärningar inom olika sektorer i staden.

– Här finns inte något att ta av, det mesta har redan försvunnit, säger Eriksson.

Keijo Sundell anländer i bil och bidrar med synpunkter.
– Mitt älsklingsställe är biblioteket. Tar de biblioteket blir jag galen.

Sundell använder både service i Bromarv och i Ekenäs. I hembyn finns som sagt ett bibliotek och också en hälsovårdare. Till Ekenäs kör han en gång i veckan för vård och för att handla.


Stora saker

Göran Karlsson, fullmäktigeledamot (SFP), medlem i kulturnämnden och ordförande i föreningen Bromarf biblioteks vänner hör till de politiker som ska bestämma var och hur servicen skärs ner.

– Det handlar om så stora saker att man inte kan hålla på med "pripel och propel", såsom en städerska här och en sköterska där.

Karlsson tycker staden ska ta hänsyn till avstånd om den slår ihop enheter. Avståndet från Pojo till Karis är till exempel kortare än från Bromarv till Ekenäs.

När det kommer till bibliotek tycker han inte om tanken att lägga ner filialen i Bromarv. Kulturnämnden ska diskutera nedskärningar i samband med budgetarbetet.



Läs mer i dagens VN/eVN.