Med en pensé som pricken över i, blir roslagslådan och böcklingdelikatessen på sin bädd av maltlimpa ännu mera av en njutning. Foto: Nina Ahtola

Fiskarrecept i fokus på Fiskens andra fest

Någonting riktigt gott och närproducerat i fiskväg. Det skall torgbesökarna i Ekenäs få chansen att provsmaka under Fiskens fest på lördag, då yrkesfiskarna Ove Lindqvist och Hasse Blomqvist delar med sig av sina favoritrecept.

Tacka också föreningen Gastro Nostra och krögaren Hans Lundström för det.

Föreningen står nu andra året i rad värd för evenemanget, tillsammans med de lokala fiskhandlarna – och på restaurang GH:s krögare faller det ansvarsfyllda värvet att uttolka Hasse Blomqvists och familjen Lindqvists favoritrecept.

Böcklingdelikatessen och roslagslådan, som torgbesökarna bjuds att provsmaka, tillreds i förväg. Men väl på plats på torget kommer Lundström att berätta om och demonstrera hur det går till, förklarar Berit Mariani-Cerati från Gastro Nostra.


Tävlingar och Raseburgare

Fiskhandlarna och Hans Lundström är för övrigt inte föreningens enda samarbetsparter kring Fiskens fest.

Med på var sitt hörn är också restaurang Rådhuset – för dagen med asiatiskt fisktema – liksom Voffeli & Kaffeli som satsar på festvåfflor med rökt lax och rom, Stickans strömming alias Stig Hausen med strömmingsmackor.

Och, icke att förglömma, tidningen Västra Nyland som tillsammans med Gastro Nostra arrangerar en fiskrecepttävling i anslutning till VN:s  sedan länge etablerade, populära fiskecup.

Givetvis saluför arrangörsföreningen också i år sin fjolårssuccé, Raseburgaren med sin biff av gös, den här gången exempelvis nedsköljd med äppelsaft från Herkku Tarha i Karislojo.
Som ytterligare "tilltugg" bjuds det på program i skepnad av en tävling där tre lag filear strömming.

– Sedan hoppas vi också att fiskhandlarna visar hur man filear större fiskar, säger Berit Mariani-Cerati.


Två tävlingar med fisktema

  • Förutom rapporter om fångster som platsar i VN:s fiskecup gäller det att i år att skicka in de bästa egna fiskrecepten.
    Alltså inga recept som kopierats ur kokböcker eller plockats från internet.
  • Recepten, anpassade för fyra personer, skickas till Västra Nyland, Genvägen 4, 10600 Ekenäs alternativt till vnred@vastranyland.fi
  • Tanken är att de under sommaren publiceras jämsides med fiskecupstabellerna.
  • I slutändan, fram mot hösten, hägrar pris för de två bästa recepten, en fiskmiddag för två på restaurang GH i Ekenäs respektive en tre månaders prenumeration på VN.
  • Både recepttävlingen och fiskecupen är öppna för vem som helst, tävlingstiden slutar samtidigt i slutet av augusti.
  • För fiskecupen gäller att man kan delta med fiskar som fångats inom VN:s egentliga spridningsområde mellan den 1.6 och 31.8 2013.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.