Pentti Martiskainen och Petri Kajander. Foto: Agneta Sjöblom

Raseborg går vidare med sparåtgärder

Raseborg drar åt svångremmen ytterligare. Nedskärningar på flera miljoner och höjd skattesats är att räkna med nästa år.

Det uppdaterade åtgärdsprogrammet som ska få hårt åsatta Raseborg på fötter igen godkändes då stadsfullmäktige möttes i går. Stadsstyrelsen hade strax innan mötet korvat om så att det på stadsfullmäktiges lott enbart föll att ta ställning till dimensioneringsåtgäernas siffror och belopp.

– Från stadsstyrelsens sida vill vi inte riskera att ge ett sådant förslag som skulle göra att fullmäktige överskrider sina befogenheter, motiverade styrelseordförande Anders Walls, SFP.

Hur sparåtgärderna bäst förverkligas blir nämndernas uppgift att besluta om.

Helt tillfreds var alla inte. SDP:s Petri Kajander hade gärna velat veta mer om vad det egentligen är man beslutar om och föreslog remittering. FKP:s Peter Björklöf ville igen förkasta hela programmet. Båda förslagen förföll efter omröstning.


Kritisk konsult

Fullmäktige gav under en lång remissdebatt även färdkost för stadens fortsatta strategiarbete. Konsult Pentti Martiskainen som anlitats för uppdraget skrädde inte med orden då han redogjorde för sina första intryck av Raseborg.

– Bland det första som blev tydligt var bristen på förtroende som råder på flera olika nivåer. Skötseln av enkla saker blir svår då man ständigt befinner sig på straffrunda och måste göra om samma sak flera gånger.

Han var heller inte speciellt imponerad av stadens fullmäktigearbete.

– Jag såg det förra mötet och visste först inte om det var fråga om komedi, tragedi eller fars eftersom det fanns drag av alla. Om man lägger ner så mycket energi på  bagateller som Pojo kommunhus och Knipan, när ska man ha tid att sköta de stora frågorna?