Magnus Malmberg prisar de gamla hederliga trähusen. I dem fungerar ventilationen exemplariskt. Foto: Jenny Paajes

Klagomålen kring mögel är fler än någonsin

Mögelproblem, dålig inomhuslust, vattenskador och mikrober är vardagsmat för kommunbyggmästaren Magnus Malmberg. Han äger visshet om varför problemen är så utbredda.

– I dag har man större kunskap att mäta olika husproblem än tidigare. Samtidigt har folk en större tendens att klaga, säger Magnus Malmberg och vet vad han pratar om.
Med fyrtionde tjänsteåret på gång har han gedigen kunskap om byggnader och de skador som kan angripa dem.

Några stora problem
Den största boven i mögeldramat är enligt Malmberg dagens alltför strikta byggbestämmelser.
– Ventilationsfrågan är min käpphäst. Jag anser att mekaniseringen av den har gått så långt att vi inte längre behärskar den, säger han och börjar ingående beskriva problemen som uppstår då dörrar och fönster hålls öppna i hus, vars ventilation enbart skall fungera med hjälp av tekniskt invecklade system.
Vid under- eller övertryck, som lätt uppstår då dörrar står öppna, börjar luften strömma in via konstruktionerna i stället för via luftkonditioneringsrören ämnade för ändamålet och det är då problemen uppstår.
– Vi lever i platspåsar, säger Malmberg.
Han avser de moderna husens täta fuktspärrar som ser till att fuktig luft inte kommer in. Men fukt som trängt sig igenom ytterväggarna förstör i alla fall byggnaden då den inte har någonstans att ta vägen på grund av spärrarna.
– De gamla trähusen som andas är egentligen bäst. Där finns vädringsluckor i sockeln och springorna mellan fönsterluckorna fungerar som naturliga vädringskanaler. Dessutom har de åstak i stället för platta moderna tak som läcker in.

Undersöker som aldrig förr
Att folk oftare än förr klagar på inomhusluft och ständigt har misstankar om mögel gör Malmberg matt. Inte därför att han inte skulle tycka att frågan är viktig, utan för att det ändå sällan finns fog för folks klagan.
– Nutidens människor är bortskämda med för rent i knutarna och för renlig mat. Därför är den yngre generationen mer känslig än den generation jag själv hör till.
I Malmbergs bokhyllor står metervis av mappar fyllda med husundersökningar. Han visar den färskaste undersökningen från Aleksis Kivi skolan, daterad 3.5.2013.
– Vi fick in klagomål om att några personer som vistades mycket i två av klassrummen hade fått symtom. Vi undersökte saken, men det visade sig att huset var friskt, säger Malmberg och uppger att det under de senaste åren används över 100 000 euro till undersökningar som inte gett några positiva utslag.
Malmbergs teori är att finns otaliga andra faktorer som gör att en viss person får exempelvis andningsvårigheter när de vistas i ett specifikt rum.
– Det kan handla om en allergi av något slag, att den sitter bredvid en person som har hästar, hund eller katt. Det lustiga är att man alltid utgår i från att problemet sitter i kommunens väggar. Sällan undersöker folk sina egna hem.