Kyrkslätt vill utveckla det nya patientregistret Apotti

Kyrkslätt vill vara en del av patientdatasystemet Apotti som nu utvecklas för patienter inom HNS. Esbo drog sig ur projektet och nästan hälften av fullmäktigeledamöterna i Kyrkslätt var skeptiska till ett fortsatt samarbete.

Efter en tre timmar lång diskussion kunde Kyrkslätts fullmäktige på måndag kväll besluta att kommunen skall vara med om att fortsätta utveckla projektet för ett gemensamt patientdatasystem inom HNS: Apotti. Rösterna föll 29 för och 22 emot att fortsätta utvecklingsarbetet.


Kyrkslätt har redan tidigare beslutat att vara en del av Apotti-systemet, men frågan kom nu upp igen eftersom Esbo, som är en av samarbetskommunerna, i januari valt att lämna projektet. I och med det förändras prislappen för de övriga kommunerna.

De som var emot ett fortsatt projektsamarbete menade attprojektet blir allt för dyrt för Kyrkslätt och att kommunen också senare kan ta del av det färdigt utvecklade patientdatasystemet, även om kommunen i det här skedet valt att stanna utanför.

Förespråkarna talade däremot varmt för att Kyrkslätt ska vara med och utveckla registret  från början för att få en skräddarsydd helhet. Dessutom misstänkte Apotti-ivrarna att det kan stå Kyrkslätt mycket dyrare att försöka förnya kommunens nuvarande, föråldrade patientdatasystem Pegasos.