Hopp för Raseborg. Thomas Blomqvist och Maarit Feldt-Ranta tror på en fortsatt specialistvård på basnivå i vitsippornas stad. Foto: Benjamin Knopman

Sjukhusets framtid i kommunernas händer

Politikerna tror att VNS kommer att bevaras ungefär som förut även efter vårdreformen. En styrgrupp bestående av sakkunniga ska dra upp riktlinjerna för tillbyggnaden.

Varken Thomas Blomqvist (SFP) eller Maarit Feldt-Ranta (SDP) tror att sjukvården vid Västra Nylands sjukhus är hotad. Men bollen ligger hos kommunerna – där de lokala beslutsfattarna måste enas om en lösning.

– Det är självklart att Ingå och Hangö inte är särskilt glada över ett scenario där deras social- och hälsovård arrangeras i en annan kommuns regi. Det kommer att finnas mycket frustration, irritation och motstånd i kommunerna – och som kommunal beslutsfattare förstår jag det , säger Blomqvist.

Blomqvist och Feldt-Ranta förespråkar båda en modell med två överlappande sjukhus, ett i Raseborg och ett i Lojo, som när det krävs anlitar högre specialistvård i huvudstadsregionen.

– Om man en gång i livet insjuknar i något allvarligt och tvingas kämpa för sitt liv spelar det ingen roll om man måste åka till Helsingfors, säger Feldt-Ranta som själv har slagits mot magcancer.

Thomas Blomqvist, som drabbades av en inflammation i bukspottskörteln för några år sedan och vårdades vid Jorvs sjukhus, är inne på samma linje.

– Jag vet av egen erfarenhet att beslutsfattandet kan vara tungrott inom HNS, men där finns också den bästa vården i Finland. Det vore vanvett att splittra det gamla HNS-området – då försvinner mycket kunnande från regionen, och specialistvården kan bli både sämre och dyrare.

"Vi måste ha kvar sjukhuset"

Trots all osäkerhet i frågan är siktet fortfarande inställt på en nybyggnad vid VNS. En ny styrgrupp för projektplaneringen har tillsatts av Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson.

– Gruppen ska diskutera hur vi ska hitta ett lättare system för sjukvården än i dag och med mindre kostnader, säger Johansson som är gruppens ordförande.

Gruppen träffas 27.5, då ska tidtabellen och omfattningen för hela projektet ses över.

Styrgruppens sekreterare och projektchef, Arne Nummenmaa, vill inte spekulera i eventuella ändrade byggplaner förrän gruppen hållit sitt första möte. Men en sak är han säker på:

– Vi måste ha kvar sjukhuset, Västnyland kan inte bli en vit fläck i Svenskfinland när det gäller specialiserad sjukvård på basnivå.

– De sakkunniga vet hur sjukvården ska skötas och politikerna stökar till det, säger  grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten.


Läs mer i dagens VN/eVN.