Katarina Rehnström har märkt att det har blivit populärt med hönor. Foto: Mikko Aulanko

Allt fler får pippi på höns

Några hönor i trädgården är ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje. Det tycker allt flera. En som märkt det är Katarina Rehnström, agrolog och husdjursagronom bosatt i Snappertuna.

Katarina Rehnström får ofta samtal från personer som funderar på att skaffa några hönor till husbehov och intresset har ökat de senaste åren. Nyligen höll hon en kurs på Raseborgs MBI där närmare 40 deltagare fick lära sig basfakta om hönsraser, hur man sköter dem och vilka regler som gäller för hönshållning. Hon skriver också artiklar om höns till facktidningar och har skrivit böcker om hönsskötsel.

Själv blev hon hönsexpert mest av misstag.

– Jag skulle skriva mitt examensarbete i Sverige och ville göra mina försök med ekologiska grisar, men det pågick bara hönsförsök på den ekologiska sidan just då.

I dag har hon cirka 40 hönor och några tuppar hemma på gården i Snappertuna. Raserna är flera och genom att korsa olika raser försöker hon få fram olika egenskaper.

Varför vill så många ha egna höns i dag?
– Höns är jättelätta djur att ha så länge man håller dem i små flockar. De är också nyttiga och äter matrester och så får man färska ägg i stället.

En annan orsak kan vara att det är rätt billigt att börja med höns. En värphöna kostar kring 10 euro, specialraser upp till 40 euro per styck.

– Vill man inte satsa på förädling och bara vill prova hur det känns att ha några hönor brukar det gå att köpa billigt av någon äggproducent som ska förnya besättningen. Hönor som sorteras ut kan värpa ännu flera år till husbehov.

Läs mer i dagens VN/eVN.