Oskari Nuortie med en produkt som går bra både hemma och utomlands – Muminblöjor. Foto: Eva Hagman

Mera blöjor i Ekenäs

Nästa vår ska företaget Delipap ersätta sin ena produktionslinje för blöjor med en ny. Den är tre gånger effektivare jämfört med den nuvarande och går försäljningen bra behöver man 8–10 nya anställda.

– Vi har valt att satsa på maskiner och trygga sysselsättningen, i stället för att investera i väggar, säger Oskari Nuortie, vd för Delipap.

Han och försäljningschef Katarina Hanell tar emot i fabriken i Ekenäs. Företaget beviljades nyligen 450 000 euro i investeringsstöd av staten, och pengarna ska gå till att byta ut den ena av fabrikens två blöjmaskiner.
Att man kan göra så i dessa ekonomiskt osäkra tider beror på flera saker. Dels går Delipap bra, dels lyckades Nuortie sy ihop finansieringen.

Muminblöjorna, som tillverkas i Ekenäs, tilltalar konsumenter utomlands.
– Vi är tacksamma och glada över att exporten växer, säger Hanell.


Staten, banken och egna pengar

Maskinen som tillverkar blöjor med tejp är över 20 år gammal. Delipaps ledning har funderat på ett byte under en längre tid. Med ny utrustning skulle man kunna tillverka tre gånger så mycket tejpblöjor.

– Vi visste att den här investeringen måste göras, men den är så pass stor att finansieringen är knepig att få ihop, säger Nuortie.

Satsningen på dryga fyra miljoner utgör omkring 25 procent av Delipaps omsättning.

Nuortie sticker inte under stol med att statens investeringsstöd var ett viktigt bidrag.
Statens pengar kommer från det så kallade strukturomvandlingsstödet, som Raseborgs ekonomiska region beviljades efter att FN-steels stålverk i Koverhar gick i konkurs. Delipap är hittills det enda tillverkningsföretag som fått stödet.


Läs mer i dagens VN/eVN.