Verkställande direktör Barbro Viljanen tycker det är bra att den nya jordpiren möjliggör förtöjning av större båtar i hamnen.

Båtplatser försvinner i Ingå på grund av ny jordpir

Ett stort förändringsarbete pågår för tillfället i Ingå hamn, varför storleken på flera båtplatser ändrats. Omkring femtio av de personer som förfogar över en båtplats i hamnen tvingas i år byta plats.

Den förnyade jordpiren i Ingå hamn är så gott som färdig. Till skillnad från tidigare år kommer det i år inte att vara småbåtar som huserar vid piren. Kajkanten är högre än tidigare och bottnen har muddrats, varför enbart större fartyg som kräver djup får hålla till där. Det betyder att ett femtiotal båtägare nu får stryka på foten och ge sin plats år andra.
– En del har haft samma båtplats i över femtio år och vill ha kvar den, men en del är också glada över att få en bättre båtplats, säger hamnens verkställande direktör Barbro Viljanen.

En vettigare båtplats
En som i år fått en ny båtplats är Camilla Gorbatov.
– Jag hade en båtplats som var längst ut på bryggan, nu fick jag en plats längre in.
Gorbatov hörde inte till dem som blev tvungen att flytta sin båt, utan gjorde det frivilligt. Det var i samband med att fakturorna för båtplatserna skickades ut och folk fick information om var de i år får en plats som tillfället att också frivilligt byta ställe gavs.

Övriga nyheter
Genom omstruktureringen har placeringen av stora, mellanstora och små båtar blivit tydligare. I och med att båtplatserna vid piren förstorades blev ändå det totala antalet färre.
För att kompensera bortfallet ska en ny brygga, som anläggs bredvid de redan fyra befintliga bryggorna längst österut, ge trettio nya platser för småbåtar. Alla platser är inte ännu utdelade, vilket betyder att kön på 20 båtägare kan förkortas så fort bryggan sätts på plats.
En annan viktig förändring är att gästplatserna utökats från 15 till 20.