Gott men lite ensidigt lyder Jari Berghems utlåtande om sjukhusmaten på VNS. Foto: Agneta Sjöblom

Hagahemmet kan få sin mat från grannen

Skall invånarna på Hagahemmet, liksom de gamla som i dag får sina matportioner hemkörda därifrån, i fortsättningen få äta mat som lagas till i Raviolis regi i köket vid Västra Nylands sjukhus?

 

Det hänger på direktionen för Intern service i Raseborg, och på den offert från Ravioli som direktionen på tisdag har möjlighet att ta ställning till.

Direktionens ordförande Martin Glader, SFP, är mån om att inte föregripa behandlingen men tvekar heller inte om konsekvenserna för den händelse direktionen godtar offerten.
– Går det till beslut, innebär det att Hagahemmets tillredningskök försvinner.


Övergångstid

Men beredningen inför direktionsmötet visar att också de stora linjerna börjar vara dragna, fastän mycket räknande enligt Martin Glader ännu återstår.
Utgångsläget, angivet av fullmäktige, var klart: antalet tillredningskök skall minskas från dagens 15.



Ravioli har extra kapacitet
Näringschef Jaakko Kero gör ingen hemlighet av faktum: i det västnyländska sjukvårdsområdet går Raviolis kosthållsverksamhet med förlust.
Höga fasta kostnader och allt för få matgäster är kärnan i problemet.

Får man från hösten ta vid efter Hagahemmets tillredningskök, betyder det ett dygnstillskott på åtminstone 150 matportioner, och därmed en tydlig ljusning.

– För det har vi ännu kapacitet. För att kunna sälja ännu mera måltidstjänster till staden, skulle vi  bli tvungna att investera och bygga om.

– Kanske bygga nytt, tillägger han, och tänker då på vad ett utökat samarbete mellan staden och VNS vid ett utbyggt vårdcampus kunde medföra.


Läs mer i dagens VN/eVN.