Stefan Winqvist ser fram emot att få börja påta i trädgården vid Wohls gård. Foto: Jenny Paajes

1800-tals park blir som ny

I dag grundas en ny förening som ska värna om parken vid Wohls gård i Kyrkslätt. Formträdgården från 1800-talet ska redan i sommar få nya nyttoväxter.

Fallfärdiga träd och risiga snår täcker just nu det som en gång varit Wohls gårds praktfulla trädgård. I likhet med franska trädgårdar var den här symetriskt uppbyggd så att sandgångarna bildade ett tydligt rutmönster och de raka alléerna gav trädgården en vacker inramning.

Ingenting av det där syns längre med blotta ögat, men den som har god fantasi kan se potentialen som den sovande trädgården har. Går man ett steg längre, och börjar gräva i jordmånen, kan man rentav se lämningar av gamla gångar och stenmurar.

Det har hortonom Ingrid Grande gjort. I sitt examensarbete har hon utformat upp en omfattande plan för hur parken kunde iståndsättas till ursprungligt skick.
– Att förverkliga den planen kan ta hur lång tid som helst, eftersom den är så omfångsrik, men tanken är att vi ska göra det etappvis, säger Stefan Winqvist.


En ny förening

Han är en av initiativtagarna till en ny förening vars uppgift ska bli att upprusta formträdgården. Ett konstituerande möte hålls på Wohls gård i dag klockan två.

– Idén är samla ihop trädgårdsentusiaster som inte får utlopp för sitt intresse, säger han och menar att det finns många Kyrkslättsbor med gröna fingrar, men som själva bara har en liten gårdsplätt att odla på.

Dem vill han locka till föreningen.

Winqvist är ändå noggrann med att poängtera att det inte är meningen att föreningen ska bli så prestationsinriktad att medlemmarna ska känna sig som oavlönade slavar. Arbetstakten ska vara behaglig, då blir allt grundligt gjort och slutresultatet bäst.


Läs mer i dagens VN/eVN.