Specialmedarbetaren och fullmäktigeledamoten i Raseborg Niklas Andersson siktar på att bli en av KD:s tre vice ordförande. Foto: VN-arkiv/Marit Lundström

Niklas Andersson vill bli vice i KD

Niklas Andersson, Ekenäs, är den första att nomineras. Han kandiderar nu för en post som en av Kristdemokraternas tre vice ordförande.

– Jag har blivit nominerad av partiets svenska organisation, det är en fin sak att få representera organisationen i det här valet, säger Andersson som motiverar sin kandidatur med att han är intresserad av att bygga en framtid för Kristdemokraterna.
– Då behövs det att man sätter sig själv i blöt, konstaterar Andersson, inrikesminister Päivi Räsänens specialmedarbetare, och spinner vidare på framtidstråden.
– Det här är ett sätt att visa att jag tror på framtiden. Jag vill bygga vidare på den väg som två år har givit i regeringen. Vi har fått en god start, både i regeringen och vid Inrikesministeriet. Det finns mycket att ro i land innan regeringsperioden är över, det är viktigt att nu satsa på att slutföra projekt som ännu är öppna, säger han och åskådliggör med polis- och nödcentralsreformerna. Också inom gränsbevakningsväsendet är förändringar på gång.
Andersson talar för en fortsatt familjevänlig politik, och för att KD under de närmaste åren skall sträva efter att spela en aktiv roll inom säkerhetspolitiken och Finlands linjedragningar vad gäller mellanöstern.
Och som en övergripande målsättning finns att hålla kvar Kristdemokraterna i regeringsställning.
Valet av partiets tre vice ordförande sker vid partikongressen i Tavastehus i augusti.
Vilka motkandidater han då kommer att ha, har Niklas Andersson inte en aning om. Han är den första som nominerats, de sittande viceordförandena har inte givit besked om huruvida de ställer upp för återval, och kandidaterna brukar inte sällan vara rätt många.
Ändå bedömer han att han har rätt goda chanser. Den svenska organisationens beslut att nominera honom var enhälligt.
– I och med det beslutet har jag ganska många delegater bakom mig, konstaterar han.