Jonathan Sandberg jobbar på sitt slutarbete, ett bord. Foto: Nina Ahtola

Här slipas talangerna

Jonathan Sandberg som studerar till träartesan i Ekenäs har tagit sig till finalen i yrkesskicklighetstävlingen Mästare 2013, som avgörs i maj.

Det är nu tredje gången som Axxells trähantverksutbildning deltar i tävlingen, men första gången som någon tar sig vidare från semifinalen, berättar Johan Pihlström som är den ena av utbildningens två lärare.

I klassen för möbelsnickeri får Sandberg mäta sina krafter med sju andra när det gäller att snickra ett bord enligt givna ritningar och inom en viss maximal tid.
Bedömningsgrunderna är många. Domarna kollar bland annat hur de tävlande arbetar och använder maskinerna, hur ekonomiskt de utnyttjar materialet, hur funktionellt bordet är och hur noggrant det följer de givna måtten.
– Det är roligt att utmana sig själv och se vad man går för. I tävlingen har man de bästa mot sig, säger Jonathan Sandberg.
Han förbereder sig bland annat genom att finslipa sina färdigheter inom vissa allmänna moment.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är ganska noggrann.

Mikael Sandell, den andra läraren inom träutbildningen, säger att Sandberg har utvecklat en synnerligen god förmåga att uppskatta mått och även följa dem.
– Han är också relativt snabb.

FM-tävlingarna i yrkesskicklighet för unga hålls den 14-16 maj i Joensuu.
I lördagens VN ingår ett reportage om trähantverksutbildningen i Ekenäs.