Inte att förglömma. Raseborg är en del av de regioner där Novia vill närvara, likaså Åbo och Jakobstad. Foto: VN-arkiv/Helena Nyytäjä

"Novias regioner är mera än Vasa och Helsingfors"

– Diskussionen har på ett allt för dominerande sätt kommit att fokusera på Vasa och Helsingfors. De städerna kan inte ensamma garantera den regionala närvaro som Novia har och vill fortsätta ha. Glöm inte Raseborg, Åbo och Jakobstad!

Bland annat så här kommenterar Henrik Lindholm, styrelseledamot både i Utbildningsstiftelsen Sydväst och Novias huvudman Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi Ab, de senaste dagarnas turbulens kring frågan om en fusion mellan yrkeshögskolorna Novia och Arcada.


"Överens med Arcada"

Vad rektorsfrågan gäller, konstaterar Lindholm att man inom Novia varit ense om att rektorsämbetet skall bli kvar i Vasa.
– Åtminstone på det personliga planet uppfattar jag att vi också har varit överens med Arcada om det här.

En annan oavgjord fråga är frågan om den nya huvudmannens juridiska hemort.


"Fanns i Åbo"

Med reservation för att man inte kan nonchalera kopplingen mellan hemort och ett lån som Arcada fått av Helsingfors,  tillmäter Henrik Lindholm det ingen större betydelse var den juridiska hemorten finns.
– I femton år var Åbo den juridiska hemorten för Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo. Det var aldrig någon som frågade efter den.


60-20-20?

Föga förvånande har ägarandelarna givit upphov till diskussion, åsikterna ser ut att kunna gå i sär.
Utbildningsstiftelsen Sydväst har inte tagit ställning – eftersom det ännu inte finns några siffror att ta ställning till, förklarar Henrik Lindholm.

– Stiftelsen är fortfarande intresserad av att gå med i konsortiet, vårt utgångsläge vad gäller ägandet har varit "ungefär i nuvarande grad".
– Men om ägarandelen höjs för Söfuks del, är det rimligt och rättvist att det samma gäller oss.


Läs mer i dagens VN/eVN.