En attackerande spark kan bli ens fall om motståndaren lyckas fånga benet och snabbt skjuta undan det andra. Foto: Nina Ahtola (Klicka på bilden för att öppna bildspelet)

Sparkar, stryptag och respekt för andra

Det är länge sedan tävlingar i mixed martial arts (MMA) i princip hade "inga regler" som enda regel. Man testade hur utövare av olika kampsporter klarade sig mot varandra på riktigt.

Glöm slag mellan benen, sparkar på den som redan ligger och hackande av någon som redan blivit försvarslös. Sådant orsakade uppståndelse då det begav sig och skapade den missvisande termen "dödssporten". I dag är kampformen betydligt mer reglerad och börjar få den status den följaktligen förtjänar.

Man får inte heller längre slå med armbågen uppifrån neråt och förvånansvärt mycket handlar om låsbrottning och taktik. Hur man kopplar olika lås med armar och ben och hur man tar sig ur motståndarens grepp är det centrala temat på Jaakko Vilanders träning nummer ett för dagen, med sin vän och tränare Niki Blomqvist.

De talar inte mycket; och förutom något enstaka duns hör jag bara kamerans knäpp och musiken av Jedi mind tricks i källarlokalen i Seminarieskolan i Ekenäs.
– Största delen av matcherna sker på golvet och slagen är inte så kraftiga som de ser ut. Antalet dödsfall är högre i vanlig boxning än i MMA, säger Vilander då tidtagaruret har utlyst paus.

Men visst, det är kampsport och våldsinslaget ingenting att sticka under stol med.
– Man kan bli lite missformad och ont gör det, men alla i ringen eller buren är medvetna om hur det är.



Läs mer i lördagens VN/eVN.