Westergård är en av de fastigheter Hangö stad beslutat sälja. Foto: Bengt Wikström

Hangö vill sälja hus

Hangö stad vill sälja nio fastigheter som den inte har användning för. Men det krävdes två omröstningar i fullmäktige innan säljlistan kunde godkännas.

Två gamla skolor, ett före detta ålderdomshem och en gammal brandstation hör till de fastigheter som ska säljas och på så sätt ge Hangö stad lite klirr i kassan.
Fullmäktige godkände på sitt senaste möte en försäljningslista med nio objekt. Men helt smärtfritt gick det inte.
Några politiker ville nämligen gärna bevara Westergård, ett gammalt trähus på stadens norra sida.
– Det är väl inte så att den minsta och äldsta byggnaden ska rädda stadens ekonomi. Något borde vi spara för eftervärlden, tyckte Barbro Wikberg (SFP).
Hon föreslog att Westergård lyfts ut från säljlistan. Partikamraten Sebastian Lindström understödde.


Omröstning

Birgitta Gran (VF) sade att hon funderat mycket på Westergård. Huset används rätt lite.
– Staden kan inte skryta med att den håller sina byggnader i skick och det är viktigt med god vård. Tyvärr tror jag det är bättre att sälja.
När diskussionen böljat fram och tillbaka en stund föreslog fullmäktiges ordförande Sture Söderholm (SFP) omröstning.
Först röstade de folkvalda om hela ärendet borde remitteras tillbaks till stadsstyrelsen. Det alternativet hade Pekka Tuunanen (Sannf.) föreslagit och fått understöd av partikamraten Pertti Ruuska. Förslaget röstades ner med rösterna 28–7. En remiss stöddes av Peter Baarman (SDP), Seppo Kinnunen (VF), Eero Koli (C), Olli Mustonen (KD), Marko Niemi (VF), Pertti Ruuska och Pekka Tuunanen.


Lindström avstod

Röstning nummer två handlade om Westergård borde plockas bort från försäljningslistan. Där förlorade Wikbergs förslag med rösterna 29–5 och en tom röst. De som ville behålla Westergård i stadens ägo var Peter Baarman, Mikael Kilpi (SFP), Sebastian Lindström, Barbro Wikberg och Johan Wikström (SFP). Ulf Lindström (SDP) avstod från att rösta.

Följande nio objekt ska säljas: Ljungbo,det gamla ålderdomshemmet på Källvägen, magasinen 2–3 i Östra hamnen, tennisplanens sociala utrymmen vid Appelgrensvägen, Westergård på Skogsnäsvägen, Nykärrsgatan 22, Täktom gamla skola, Lappviks gamla svenska skola, Örnboet i Tvärminne, gamla brandstationen på Esplanaden.