Verksamheten har upphört på stålverket i Koverhar. Foto: KSF Media arkiv/Christoffer Holm

Polisen granskar FN-steel i Finland och Holland

Centralkriminalpolisen undersöker om ledande personer inom stålbolaget FN-steel gjort sig skyldiga till ekonomiska brott i samband med företagets konkurs.

För cirka en månad sedan inledde Centralkriminalpolisen en utredning som gäller det konkursdrabbade stålbolaget FN-steel.
– Det här handlar om en gäldenärsutredning. Frågan är om gäldenären före konkursen har skadat borgenärernas rättsskydd, säger Heikki Topi-Hulmi på Centralkriminalpolisens enhet i Åbo. Undersökningen av omständigheterna kring fjolårets konkurs leds därifrån.

Polisen undersöker alltså om personer inom stålbolaget FN steel kan ha gjort något som varit illa för borgenärerna, det vill säga för alla de som företaget står i skuld till.
Ståltillverkaren FN-steel har varit hårt drabbad av de senaste årens lågkonjunktur. Ledningen beslöt i alla fall att förnya masugnen i Koverhar. Arbetet inleddes sommaren 2012 och skulle kosta 42 miljoner. Många underleverantörer sålde både tjänster och varor till FN-steel i samband med denna reparation.
– Det var en investering, vilket i sig är helt ok. Det är inte ett brott att reparera fabriken, säger Heikki Topi-Hulmi.

Ledningen förhörd
Varken han eller konkursboets förvaltare, advokaten Hannu Ylönen, säger hur många personer inom FN-Steel som är misstänkta och som ska höras.
Företagets ägare är holländska Homberg holding, så polisen förhör personer både i Finland och i Holland. Finsk polis håller i trådarna eftersom det eventuella brottet har skett i Finland, av ett finländskt bolag.
Tidningen Etelä-Uusimaa var först med nyheten om polisundersökningen. Enligt E-U har Centralkriminalpolisen förhört personer ur företagets ledning och företagets styrelse.
Renoveringen i Koverhar inleddes, enligt Etelä-Uusimaa, trots att vissa ansvarspersoner ska ha bedömt att framtiden för verksamheten var ytterst osäker redan innan arbetena började.
Sammanlagt miste över 500 personer sitt jobb då FN-steels fabriker i Dalsbruk och i Koverhar lades ner i juni i fjol.