Raseborg fick rätt i marknadsdomstolen

Domstolen förkastade Lunacares besvär mot Raseborgs upphandling. Beslutet innebär att staden kan ingå avtal med de tidigare utsedda serviceproducenterna.

Enligt produktionschef Jeanette Pajunen innebär beslutet att Raseborgs stad nu kan ingå avtal med de utsedda serviceproducenterna; Hälso- och sjukvårdsservice Pia Stenroos, Elämäsi Adato Oy, Citywork Uusimaa Oy och Debora Oy.
– Tillsvidare har staden haft ett tillfälligt avtal med dem, säger Pajunen.

Beslutet är bevis på att staden har tolkat lagen rätt i upphandlingsprocessen och berättar om att staden har den upphandlingskompetens som förutsätts.
– Den upphandlande enheten har också rättigheter som till exempel att själv bestämma hur priset jämförs, påpekar upphandlingschef Satu Wigren.


Konkurrensutsättning

Raseborgs stad konkurrensutsatte personlig assistans inom handikappservicen hösten 2012. Direktionen för grundtrygghetsproduktionen beslöt att välja fyra serviceproducenter som ansvarar för personlig assistans inom ett ramavtal. Val av serviceproducenter inom den privata sektorn blev aktuell som följd av att upphandlingsvärdet överskrider EU-tröskelvärdet, vilket kräver ett offentligt upphandlingsförfarande. Lunacare Oy Ab, före detta Raseborgs Hälso- och sjukvårdsteam, besvärade sig till marknadsdomstolen över stadens upphandling gällande personlig assistans inom handikappservicen.

Enligt företaget hade den upphandlande enheten gjort fel när den ändrade behörighetskraven för anbudsgivaren mitt i upphandlingsprocessen. Staden krävde först att alla anbudsgivare skulle ha ett av regionförvaltningsmyndigheten beviljat tillstånd om att utöva den verksamheten som anbudet gäller. I sitt besvär ansåg Lunacare ytterligare att den upphandlande enheten hade gjort fel genom att jämföra momsfria priser (priser där mervärdesskatten är noll procent) då den ansåg att alla anbudsgivare inte hade rättigheter att sälja tjänster utan moms och därmed inte hade tillstånd att utöva verksamheten ifråga. Den upphandlande enheten hade bett att priset anges i euro per timme med noll procent moms.

Under upphandlingsprocessen blev det klart att det räcker med en anmälan till staden, det vill säga inget tillstånd behövs. Staden informerade alla anbudsgivare om de ändrade behörighetsvillkoren i samband med att man skriftligen besvarade frågor anbudsgivarna ställde under anbudsprocessen.


Ingen diskriminering

Marknadsdomstolen ansåg i sitt beslut att den upphandlande enheten har vid behov rätt att precisera anbudsbegäran under upphandlingsprocessen då anbudstiden inte ännu gått ut med förutsättning att man behandlar alla anbudsgivare likvärdigt och meddelar alla om förändringar på ett tydligt sätt vilket staden gjorde, per e-post. Likaså ansåg marknadsdomstolen att den upphandlande enheten har rättighet att själv specificera hur prisjämförelsen sker såvitt jämförelsen är lika för alla parter och icke diskriminerade. Marknadsdomstolen förkastade Lunacare Oy Ab:s besvär och dömde bolaget att betala stadens rättegångskostnader som var 750 euro.