Säsongen i Påminne har varit lyckad. FOTO:VN-ARKIV

Lyckad säsong för vintersporter

– Det var en bra vinter, säger Matti Peltonen i Påminne slalombacke i Pojo. I det instämmer också krafterna bakom Raseborgs ishall i Karis och Hjortlandets skidcenter i Kyrkslätt.


Skillnaden är kanske främst den, att säsongen fortsätter ännu den här veckan ut vid de båda sistnämnda idrottsanläggningarna.
Men Påminne håller alltså stängt sedan den 1 april. Där sysslar man nu bl.a. med underhållsarbeten på liftmaskinerier, i väntan på att vårsolen skall göra sitt så att man kan börja rusta på allvar för sommarhalvårets backbilssäsong.
Tills vidare ligger i alla fall snötäcket intakt, som det gjort under en lång säsong, då Pojo Sports frivilligstyrkor haft god hjälp av naturlig nederbörd.
– Snökanonerna har vi inte startat många gånger efter det att vi först satte pisterna i skick, konstaterar Matti Peltonen, och tillägger att mest jobb har det varit med underhållet av snowboardparken eller streeten.
Några besökarsiffror har han inte tillgängliga – men både han och Anders Helle har noterat ett tillskott av nya åkare, bland anat från Lojo och Karislojo.

Hallen håller i gång


Av hävd brukar Påminne avsluta skidsäsongen kring månadsskiftet mars-april. Så blev det i år också, efter en sista vecka med tre-fyra åkare om dagen.
I Raseborgs ishall i Karis håller man i gång ännu denna vecka, innan det är dags att sätta punkt för den första säsongen.
Enligt ishallsbolagets styrelseordförande Jan Lindholm har den till fullo motsvarat förväntningarna.
– Inga tekniska eller administrativa problem, och beläggningsgraden har legat kring de 60 procent som vi hade räknat med, summerar han.
Också Hjortlandet i Kyrkslätt håller öppet ännu denna vecka, såvida inte fortsatt vintrigt väder motiverar en ytterligare förlängning av säsongen.
Janne Uotila utesluter inte en sådan möjlighet – men gör å andra sidan klart att en lång säsong inte är ett självändamål.
En lång säsong behöver inte alltid vara en bra säsong. Men den som nu går mot sitt slut, har definitivt hört till de bättre. Också då man ser till intäkterna.
– Mycket beror på vädret.