Västra Nyland utkommer i dag med nytt utseende. Foto: Björn Heselius

Modernare tidning med läsarna i centrum

Det har gått drygt sex år sedan Västra Nyland senast förnyades och vissa element har försvunnit, medan behov av nya har uppstått. Resultatet utkom första gången i dag.

- Varför arbetet har gjorts? Därför att vi vill att Västra Nyland ska vara en modern tidning. Vi lever i en tid där allt går snabbt, det gäller också medieströmmarna. Tidningen kan inte stå stilla, säger Marita Granroth.

Hon arbetar vanligtvis med visuella frågor på Hufvudstadsbladet, men har i projektform lett förnyelseprocessen som omfattar både Borgåbladet och Västra Nyland.
Förändringarna handlar inte enbart om nya färger och en ny struktur utan också om ett förnyat innehåll.
Tidningens första del är vikt för nyheter.

Del två får namn enligt veckodag. Del två heter till exempel Onsdag varje onsdag.
– Där hittas artiklar med lite mera djup, kultur, familjenyheter och till sist servicesidorna med radio och tv, serier, korsord och väder, säger Granroth.
Den internationellt kända tidningsdesignern Javier Errea från Spanien har deltagit i utvecklingsarbetet som ett externt bollplank.

Ämnesredaktörer
Det är inte bara utseendet som förändrats. Tidigare har bevakningen av händelser i regionen i stort sett följt kommungränserna, men i takt med att enheterna blir större har den uppdelningen börjat kännas föråldrad.
Därför inför Västra Nyland nu ämnesredaktörer som får koncentrera sig på att bevaka vissa ämnesområden. De fem ämnesredaktörerna är Niclas Erlin, utbildning, Eva Hagman närings- och arbetsliv, Johanna Lemström natur och miljö, Peter Johansson vård och Agneta Sjöblom allmän politik.

Utgående från Västra Nylands redaktion i Kyrkslätt bevakar Jenny Paajes och Mira Strandberg det som händer i Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt.

VN vill gärna höra läsarnas synpunkter på den nya tidningen. I dag bjuder tidningen på kaffe och tårta på två orter. I Ingå finns redaktörerna Mira Strandberg och Jenny Paajes på plats på Delta café mellan klockan 11 och 13. I Ekenäs träffas vi på Kerstins lunchhörna klockan 14 till 16.