Mögel- och mikrobhärden i matsalen har plastats in. Foto: Nina Ahtola

Merituulen koulu drabbad av svamp och mikrober

Oroliga föräldrar och ansvariga myndigheter drabbade samman vid en information om luftproblemen i Merituulen koulu i Ingå­ kyrkby på tisdagskvällen. Riskerna för barnens hälsa oroar föräldrarna. Många har valt att under­visa barnen hemma.

De eskalerande luftproblemen vid Merituulen koulu fick en utförlig genomgång som en inledning på kvällen. Att läget är alarmerande råder det inget tvivel om.

De färskaste undersökningarna blottade en mikrobhärd och en riklig mögelsvampförekomst i en vägg och ett mellanbjälklag i matsalen, vilket ledde till att man plastade in förekoms­ten för att förhindra att svampsporer och mikrober skulle spridas i byggnaden. Matsalen blev vi tvungna att stänga omedelbart, säger Satu Suonpää, rektor för Merituulen koulu.


Lång rad problem

Det är företaget Delete Tutkimus Oy som undersöker byggnadens brister och fel. Hittills har en lång rad allvarliga problem uppdagats, men det återstår ännu mycket att gå igenom.
– Vi har en lista på sammanlagt 26 ställen i byggnaden, där vi måste öppna konstruktionerna för att klarlägga hur byggnaden mår, säger Unto Kovanen på Delete Tutkimus Oy.

Undersökningarna av mögel- och fuktproblemen i skolfastigheten fortsätter och resultaten av dem väntas om tre veckor. Dessa nya fakta avgör hur skolans framtid ser ut. Två alternativ är lika sannolika: att skolan helt och hållet tas ur bruk eller att elever och lärare evakueras för den tid som fastigheten saneras.