Benita Sandberg testar postens nya paketservice. Foto: Anneka Pitkänen

Nytt postsystem har nått även Västnyland

Trött på att köa någonstans för att lösa ut ett paket du beställt via postorder? Nu finns ett alternativ – Itellas automater Posten Paket, som nyligen dykt upp också i Västnyland.

I S-markets butiker i Ekenäs och Karis, i Prisma i Lojo och Kyrkslätt samt i K-citymarket i Lojo finns de redan, de blåa postpaketsautomaterna. I Ekenäs och Karis togs systemet i bruk så sent som i måndags. Försäljningschef André Kullström på Itella berättar att lådorna introducerades i Finland redan för ett år sedan och har tagits bra emot av kunderna.

– Det finns 165 automater just nu och vårt mål är att placera ut ungefär 140 till ännu i år. Det har visat sig vara ett kostnadseffektivt system, säger han.

Automaterna placeras på ställen där mycket folk rör sig, såsom köpcentrum och dagligvaruaffärer.

Vid S-market i Ekenäs passar Benita Sandberg på och kollar in den nya automaten. Hon tycker att den ser lättanvänd ut och tror att hon kommer att utnyttja den i framtiden.

– Några gånger om året brukar jag beställa varor från postorderfirmor. Då kan det vara mycket behändigt att komma hit och hämta paketet, säger hon.

Komplement
Kullström beskriver paketautomaterna som ett komplement till Itellas övriga service.

– Finländarna är ivriga nätshoppare och näthandeln bara växer. Kapaciteten på de övriga servicepunkterna räcker inte till. Det är här paketautomaterna kommer in i bilden.

Att skicka paket med automaten är förmånligare än att skicka via ett traditionellt postkontor, för du sköter själv hanteringen från att packa paketet till att med hjälp av en pekskärm precisera hur och vart paketet ska skickas.